filmozofija

18.10.2007., četvrtak

FILMOVI ZAKINUTI ZA OSCARA: SPAŠAVANJE VOJNIKA RYANA




Priču znate.2. svjetski rat. Vojniku Ryanu (Matt Damon) u iskrcavanju u Normandiji poginula su trojica braće stoga on ima dopuštenje da se s europskog bojišta vrati kući.Problem je u tome što je Ryan kao padobranac spušten negdje u unutrašnjost Francuske i nitko nezna gdje se točno nalazi. Satnik Johh Miller (Hanks) dobiva zadatak da se s još 7 svojih vojnika probije iza neprijateljskih linija,nađe i spasi Ryana...

Godinu dana nakon FORRESTA GUMPA,dakle 1995. Oscar je otišao Gibsonu i njegovom HRABROM SRCU.1996. ENGLESKI PACIJENT je odnjeo 9 nagrada.Iduća godina,1997. ostati će zapamćena po TITANICU i njegovih 11 Oscara.Mnogi tvrde da je u konkurenciji te godine bio najbolji L.A. POVJERLJIVO Curtisa Hansona no ja ga nisam gledao pa nemogu o tome suditi.
1998. godina definitivno je bila jedna od najzanimljivijih i najneizvjesnijih Oscarovskih godina.Dodjela je održana početkom 1999. a u konkurenciji su se našli romantična kostimirana drama ZALJUBLJENI ŠEKSPIR s 13 nominacija,ratna drama SPAŠAVANJE VOJNIKA RYANA s 11 nominacija te sa po 7 nominacija još jedan ratni film TANKA CRVENA LINIJA,tragikomedija ŽIVOT JE LIJEP i povijesni film ELIZABETHA.Čak 3 filma imala su ratnu tematiku (Ryan,Linija,Život je Lijep),a 2 su smejštena u isto razdoblje (Elizabetha,Šekspir).
Pred kraj Oscarovske večeri ZALJUBLJENI ŠEKSPIR imao je već 6 osvojenih kipića,a Spielbergov Ryan jedan manje,dakle 5,uključujući i onaj za najbolju režiju.Kako se u povijesti Oscara rijetko događalo da najbolji film nije nagrađen i onim za režiju,činilo se izvjesnim tko će osvojiti glavnu nagradu.Međutim,umjesto još jednog Spielbergovog remek djela najboljim filmom proglašen je ZALJUBLJENI ŠEKSPIR.



E sad...kostimirani filmovi i adaptacije velikih književnih djela uvijek su dobro prolazili kod Akademijinih glasača (OLIVER,TOM JONES,HAMLET) pa tako i ZALJUBLJENI ŠEKSPIR koji nipošto nije loš film,ali u svom žanru ne kotira ni približno toliko visoko kao SPAŠAVANJE VOJNIKA RYANA u ratnom filmu.Benignijev ŽIVOT JE LIJEP također je znatno bolji uradak nego Maddenov ŠEKSPIR.
Zašto je RYAN trebao biti nagrađen glavnim kipićem?Zato što je Spielberg napravio izvrsno režiran,zanimljiv,uvjerljiv,brutalan ratni film s umjerenom dozom dramatičnosti koji jednostavno nemožete izostaviti iz antologije ratnog filma kao ni s liste najboljih filmova 90ih.
- 13:49 - aj baci koment... (14) - printaj brate... - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi