filmozofija

01.11.2007., četvrtak

ZFF:ŽIVI I MRTVI

*POSTER NISAM USPIO PRONAĆI NA NETU*

ŽIVI I MRTVI,Hrvatska/BIH,RATNI/TRILER
REŽIJA:Kristijan Milić
ULOGE:Filip Sovagović,Velibor Topić,Slaven Knezović,Marinko Prga ,Borko Perić
SCENARIJ:Josip Mlakić,Ivan Pavličić
TRAJANJE:87 minuta

Film prati dvije paralelne priče povezane istim mjestom radnje,ali vremeneski udaljene pola stoljeća.Prva priča smještena je u 1993. za vrijeme rata u Bosni,a druga se odvija 50 godina ranije,1943. za vrijeme Drugog svjetskog rata.Obje priče prate malu grupicu vojnika prepuštenu samoj sebi dok se probijaju do cilja kroz neprijateljski teritorij.



Kako sam od jedog bliskog redateljevog prijatelja čuo da je film za svaku pohvalu mislio sam da to govori samo zato što mu je prijatelj.Međutim,iskoristio sam projekciju ovog filma u sklopu Zagreb film festivala kako bi i sam provjerio točnost tih tvrdnji.Posjet kino-dvorani u Studentskom centru zbilja se isplatio jer se radi o zbilja posebnom filmskom uratku.
Milić je na ovom svom dugometražnom debiju radio oko dvije i pol godine i od samog početka pratili su ga financijski i još kojekakvi problemi,no volja i trud na kraju su se ipak isplatili jer je Milić napravio jedan od najboljih,ako ne i najbolji ratni film na području bivše Jugoslavije.
Scenarij je za film prema vlstitom romanu prilagodio Josip Mlakić u suradnji sa Ivanom Pavličićem.Moram priznati da je sama priča ipak malo plitka i jedostavna,no širok raspon različitih likova i originalni dijalozi koji će vas u nekim trenutcima dobro nasmijati nadopunjuju tu jednostavnost.U priču s ratnom tematikom,Mlakić i redatelj Milić dodali su i elemente fantastike koji su bitni za povezanost dviju radnji i u to ubacili veliku dozu napetosti koja raste kako film ide dalje.Uzmemo li u obzir financijske i tehničke mogućnosti hrvatskog filma,kamera,montaža i efekti u filmu zbilja su impresivni.
Što se tiće glumačkih ostvarenja ima tu nekoliko izvrsnih uloga i nebih posebno naglašavao nekoga,ali moram spomenuti da je mladi Borko Perić osvojio Zlatnu arenu za najboljeg sporednog glumca na filmskom festivalu u Puli.Osim toga,film je nagrađen s još 7 Zlatnih arena.



ŽIVI I MRTVI je poseban i za domaće mogućnosti zbilja impresivan film o kojem ćete razmišljati dugo nakon što ga pogledate.

OCJENA:
5
- 19:37 - aj baci koment... (13) - printaj brate... - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi