filmozofija

27.05.2008., utorak

KINO: INDIANA JONES I KRALJEVSTVO KRISTALNE LUBANJE




INDIANA JONES AND THE KINGDOM OF THE CRYSTAL SKULL,SAD,2008,PUSTOLOVNI
REŽIJA:Steven Spielberg
ULOGE:Harrison Ford,Shia LaBeouf,Karen Allen,Cate Blanchett,Ray Winstone,John Hurt
SCENARIJ:David Koepp,George Lucas
TRAJANJE:124 min

Vrhunac je hladnog rata,točnije 1957. godina.Indiana Jones (Ford) i njegov prijatelj Mac (Winstone) u sjevernoameričkoj pustinji jedva pobjegnu Sovjetima koji su ih bili zarobili.
Jonesove nedavne aktivnosti učinile su ga sumnjivim vladi stoga mora napustit svoje radno mjesto,odnosno Marshall College gdje radi kao profesor.Uskoro susreće Mutta (Labeouf),mladog buntovnika koji mu daje zanimljivu pustolovnu ponudu koja bi ga mogla dovesti do najvećeg suvremneog arheološkog otkrića...



Posljednjih godina Hollywood je definitivno počeo gubiti ideje,što je dovelo do toga da se na scenu vraćaju pomalo zaboravljeni glumci (Willis,Stallone,Ford) u nepotrebnim nastavcima koji samo upropaštavaju serijale,a sve to zbog pohlepnosti producenata kojima je sve manje i manje stalo do umjetnosti.
Budimo iskreni,što je trebao još jedan UMRI MUŠKI kad je ona trilogija i bez četvrtog nastavka definitivno među najboljim akcijskim serijalima.O najnovijem RAMBU nemogu suditi jer ga nisam gledao,ali zar nije nakon katastrofalnog trećeg nastavka bilo vrijeme da vječni ratnik prestane biti vječan i konačno ode u mirovinu?ROCKY BALBOA i nije tako loš...ali 6 nastavaka!!Trilogija je več bila dovoljna..
Steven Spielberg je sa svoijm filmovima uvijek bio na granici komercijale i umjetnosti,bar što se režije tiće,posljednjih godina je pokazao da zna napraviti zbilja odlične filmove koji ipak ne prolaze vrhunski na blagajnama,kako kao redatelj (MINHEN,TERMINAL),tako kao i producent (PISMA S IWO JIME,ZASTAVE NAŠIH OČEVA,GEISHA).Neznam što mu je trebalo upropaštavati onaj prekrasni,vlastiti pustolovni serijal o legendarnom Indiani Jonesu iz 80ih...i to 27 godina nakon prvog dijela,odnosno 19 nakon trećeg,kada više ni Harrison Ford nema taj šarm i karizmu kakav je imao onda.
Priznajem,Spielberg se i u četvrtom nastavku držao koncepta originalnih filmova - uvodne akcijske scene,pojava novih likova koji Indya nagovaraju na pustolovinu,zaplet i finalne vratolomije.Ipak,film ima nekoliko nelogičnosti,dosta propusta,nepotrebnih kadrova i pretjerivanja u vratolomijama,što nije stvar sa efektima od čijeg se gomilanja ipak suzdržao.Priznajem,ne manjka ni duhovitih dijaloga koji su uvijek bili sastavni dio serijala.
Ono što mi se posebno ne sviđa u filmu jest sljedeće - čemu,ali čemu pobogu mješati pustolovni žanr sa znanstvenom fantastikom!Istinabog ima fantastike,ali čisto malo,i u prvim nastavcima,ali to je tek malo fantastike bez one " znanstvene ".Neki će reći da to onda nebi bilo ništa novo...istina,možda...ali s tim ovaj film jedostavno nema čaroliju kakvu imaju OTIMAČI,POSLJEDNJI KRIŽARSKI RAT pa i HRAM SUDBINE.
Ovaj film po meni spada u kategoriju PIRATA S KRAIBA 3,SPIDERMANA 3 i sličnih,samo što ipak nije baš toliko loš i razočaravajuć,no činjenica je da je ovo,čak možda i objektinvo najlošiji Spielbergov film.Ako ništa drugo,oni manje zahtjevni mogu očekivati dobru zabavu.



OCJENA: 3 / 5

- 22:45 - aj baci koment... (11) - printaj brate... - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi